Rozmowa w TVP o profilaktyce antynowotworowej (kliknij w zdjęcie aby obejrzeć nagranie). Poniżej kilka informacji, dlaczego dieta ma tak ważne znaczenie w prewencji chorób nowotworowych.
Czy istnieje skuteczna profilaktyka antynowotworowa? Jak najbardziej! Mądre, zdrowe żywienie jest kluczowym elementem w prewencji chorób nowotworowych. Jedząc zdrowo i prowadząc aktywny tryb życia unikamy nie tylko chorób nowotworowych, ale również innych chorób dietozależnych: otyłość, cukrzyca, miażdżyca.
Co zatem powinno być podstawowym elementem naszej diety? Nie ma profilaktyki antynowotworowej bez odpowiedniej ilości różnokolorowych warzyw i owoców minimum 400-600 g dziennie, a najlepiej jeszcze więcej. Na szczególną uwagę zasługują warzywa krzyżowe (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka), które dzięki dużej zawartości sulforafanu chronią komórki przed działaniem czynników kancerogennych. Najlepsze właściwości mają brokuły zblanszowane lub gotowane bardzo krótko w wodzie (maksymalnie 3-4 minuty). Wśród owoców skuteczne w walce z nowotworami są owoce jagodowe (poziomki, truskawki, maliny, jagody).
Do bomb antynowotworowych możemy zaliczyć:
Czosnek - ze względu za zawartość siarki wykazuje silne działanie antynowotworowe. Jego regularne spożywanie lub zażywanie ekstraktów może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, raka okrężnicy i raka jelita grubego;
Pomidory, przetwory z pomidorów – bogate w likopen, który chroni przed rakiem prostaty;
Jarmuż - podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Ma on także dużo beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A pozytywnie wpływającą na oczy i żołądek.
Pełnoziarniste produkty zbożowe i rośliny strączkowe – obok warzyw i owoców, są one najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed występowaniem raka jelita grubego;
Zielona herbata – zawarty w jej liściach galusan epigallokatechiny (EGCG) i inne polifenole mogą hamować rozwój nowotworu, angiogenezę i przyspieszać śmierć komórek nowotworowych;
Kurkuma - zawiera cenny składnik: kurkuminę. Wiele badań dowodzi, że ten polifenol ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być przydatny w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów, takich jak: żołądka, wątroby, trzustki, prostaty, piersi i skóry.
Kwasy tłuszczowe omega-3 – działają przeciwzapalnie. Dzięki swoim właściwościom mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów, m.in. jelita grubego czy jajnika.
A jakie właściwości ma kawa?
Ten popularny napój przyczynia się do redukcji ryzyka wystąpienia wielu nowotworów. Według aktualnych doniesień medycznych, opublikowanych m.in. w American Association for Cancer Research, picie kawy obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby, prostaty, pęcherza moczowego, żołądka i nerki.
Jesteś zainteresowany moją ofertą?
Zapraszam do kontaktu!